Happy Halloween

Shanghais kanske skönaste taxi chaufför at 4 am. Jag gillar folk som tar sitt jobb på allvar. 

 


Praktiska saker

Hittade en postorderkatalog på jobbet idag och har nu dragit slutsatsen att Kinesiska hemmafruar verkar gilla saker som fyller kriterierna: praktisk och snygg.

 -Multi tasking när man ska städa hemma:

 

 

 

 

-Kinesiska lägenheter är oftast inte så väl isolerade så på vintern är det därför helt rätt med de här elektriska ap-handvärmarna när man sitter vid datorn:

 

 

 

 

-På tal om utseende så har globaliseringen gjort Shanghaikvinnorna medvetna om de västerländska idealen. I kampen mot hängbröst sparar man både pengar (för en eventuell plastik operation) om tid om man sover med en sådan här

 

 

 

-Även shopping är viktigt! Små flickorna ska läras upp i tid och därför är en egen Hello Kitty bankomat att träna på redan i tidig ålder en smart investering inför framtiden

 

 

 

 

-Varför är det ingen i väst som har uppfunnit galoscher för klackar? Åter igen; snyggt och praktiskt!

 


Världsutställningen

Efter ett halvhjärtat besök i våras kände jag att det nu var dags igen! Den gången var mina förväntningar ganska höga (i och med den totala expo-hjärntvättningen som pågått från sekunden så jag landat på Kinesisk mark) vilket resulterade i besvikelse. De som påstår att expon snarare är marknadsfört som ett nationellt event för är jag beredd att hålla med. Haibao, den blåa maskoten, är bokstavligen överallt!

 

Mental förberedelse för att möta alla människor; det viktigaste. 59,86 miljoner har nu besökt expon och köerna till paviljongerna är brutala . Saudi snittar på en oskön 8 h kötid pga. av att de har klämt in världens största Imax där inne (asiater och deras kärlek för teknik) medans Tyskland, Frankrike, Australien mf ligger på 3 h. Med sitt Svenska pass smiter man förbi kön på de Skandinaviska paviljongerna och det har blivit en sport i att även ta sig in på andra paviljonger. Argumentet ”Europeiska unionen” verkar Kineserna tycka vara lurigt och jag möttes med ”Men om du har haft ett sommarhus i Italien varför har du då inte ett Italienskt pass?”.  Jag satsade på att besöka fler och mindre paviljonger istället. I vissa av dem var det väldigt tydligt vilket av landets ledande företag som stått för sponsringen, istället för en film om landet fick man se lyckliga arbetare på palm oljefält och skinande grävskopor.  

 

 

Den Kinesiska paviljongen som är den mest hypade är 3 ggr så hög som de andra lite utav ett landmärke. För att undvika kaos släpps det varje morgon släpps entré biljetter och köerna där får Sagan om ringen premiären i Sverige att blekna.  Den Kinesiska paviljongen är dessutom den enda som ska få stå kvar efter expot när allt rivs. Det är nog först då som jag kommer att förstå hur många Kineser det egentligen finns i Shanghai.

 


RSS 2.0