På kurs

Jag går en kurs i uppselling (hur man på bästa sätt lurar gästerna att köpa ett dyrare rum) just nu. Jag äger kursen som är till 80 % är på mandarin, which is kind of sad. Min hypotes är att det är att det är mitt Svenska lågiska tänkande som räddar mig 9 av 10 ggr. eftersom mitt kinesiska vokabulär är begränsat till ni hao och xie xie. Många timmar har spenderats i klassrum med Kineser under mina 2 år i Schweiz men en sak förundrar mig fortfarande. Det är ingen hemlighet hur grymma de är på att memorera och lära utantill, men när det kommer till att göra en simpel analys eller uttrycka en åsikt är det inte alls lika självklart längre.  

 

Efter 20 minuters lecture på mandarin stannar föreläsaren plötsligt upp. Nu har hon nog ställt en fråga igen. Tystnaden ekar mellan väggarna, de skruvar på sig, verkar oberörda och tittar sen desperat på varandra. Sen tittar de på mig. Kommer hon att räcka upp handen? Och det gör jag ju så gärna; ”Sorry what was the question?” 


Älskade Taikang lu


Storhetsvansinne med kärlek

Likt ett kungabröllop har min födelsedag firats i dagarna 3. I tisdags blev jag bjuden på SPA av min söta kollega Justine. Vi åkte till Dragonfly spa i Pudong och jag fick en pedikyr och manikyr. Vi satt där i evigheter och drack te och frossade i vouge och elle. 

 

På självaste onsdagen efter jobbet åt jag och några  kollegor min favorit Mexikansk buffé på hotellet och sippade rödvin i lobby baren (eller rättare sagt jag sippade rödvin eftersom resten var nykterister). Kvällen avslutades tidigt eftersom jag skulle jobba okristligt tidigt dagen därpå. På fredagen var det grande finale och jag hade bokat ett bord på Cottons i French Concession, som är mitt favorit neighbourhood i Shanghai. Det är lite grönare, husen lite lägre och det är helt enkelt lite trevligare. Tack Victor för resturang tipset! Min bekantskapskrets här är lite utspridd mellan olika gäng i olika åldrar och nationaliteter men kvällen blev över all förväntan! Jag är världens lyckligaste som har lärt känna dessa fina och fantastiska människor här i landet långt borta. 

Denna fantastiska katt och andra fina gåvor fick jag i födelsedags presse, K.Ä.R.L.E.K. 


Upplysning

Hört på en picknick häromdagen. I Kina anses en förlossning som en operation mer än att ett barn kommer till världen (vilket det faktiskt är). När det kommer till bedövningen (som var huvudämnet i diskussionen) är det inte alls en självklarhet som i Sverige, den ges på grunden av medicinskt tillstånd.  Sjuka och äldre kvinnor får det. Däremot, friska kvinnor som anses vara kapabla till att trycka ut den lilla knodden utan ”problem” får det inte. Min uppfattning; SJUKT. Hon som upplyste mig om detta ligger högt på min lista.  


Valborgsmässoafton

En personlig favorit och ett vårtecken. Vart man än befinner sig i världen är Svenskarna beredda att fira och det gäller i största höjd även i Shanghai. Den klockrena gemensamma nämnaren är att det aldrig blir som man har tänkt sig.

 

Dagen började i Fuxing park (som är en av de få parkerna där man får sitta på gräset!) med goda vänner, filtar, lite vin och massa gott. Jag lagt in veto på bra väder och mycket riktigt sken solen och termometern visade +25. Riktigt nice!

 

Själva aftonen skulle firas på en drakbåt tillsammans med 170 andra svenskar. En buffé med snaps skulle avnjutas på Hangpu river och vi skulle få se fyrverkerierna från Expo invigningen…trodde vi ja! Den kinesiska polisen gillade dock helt plötsligt inte planen och påstod att vi inte hade ett giltigt tillstånd. Lite insider löd att presidenten var i Shanghai och de var rädda att vårt valborgsfirande inte skulle falla honom i smaken.  Det var bara att acceptera att det är såhär det funkar i kommunist Kina och vi fick iaf tillstånd att förflytta maten till ett annat venue (!).

 

Maten flyttades och en bar öppnades upp för att hålla svenskarna glada (vilket inte helt oväntat funkade utmärkt).En eloge till Swedish chambers arrangörer för att göra det bästa av situationen! Kvällen slutade i ett socialt experiment med kanske lite för mycket alkohol för de flesta.  Även om vi är på andra sidan jorden kommer Svenskar aldrig sluta vara Svenskar.

 


RSS 2.0