Rookie

”Can you eat with chopsticks?” undrar alltid mina kiesiska vänner när vi är ute och äter. ”Yes, of course, I often eat asian cusine in Sweden”, svarar jag stolt. Vad jag egentligen menar är att jag tar mig igenom ett restaurang besök eller en shushi lunch galant! Sen kommer det in en fisk som inte är rensad (och då menar jag med skin och huvud), en soppa, eller något som jag gärna skulle vilja skära.  Maten skrattar åt mig från talriken och det är nu jag inser att jag fortfarande är en rookie med pinnarna. Jag har inte heller ”släppt bordskicket” som mina vänner som glatt biter av stjärtfenan och spottar ut det helt ogenerat, i hemlighet tycker jag att det är äckligt.  

Frågan är om jag någonsin kommer dit?! 


Kinesisk medicin is the shit!

För att spinna vidare på förra inläggets inledning så kostar det även hälsan att ligga på topp! Lite för mkt. utgång på senaste kanske?  

Idag vaknade jag med feber, halsont och en het whiskey stämma, gott. Snälla Fernanda gick till apoteket med en lång shopping lista men kom tillbaka med endast ett litet stick för 8 RMB (plus ett jumbopack aspirin och en sushi).  Jag har den bästa rumskompisen! Detta lilla stick ser ut som en nässpray fast man ”drar in själv” och luktar först mint sen avdomnar halsen och allt det onda försvinner. GRYMT, speciellt med tanke på att jag ska jobba 6.45 am imorgon! 


En dos kultur

Det kostar att ligga på topp (vilket jag gör mest hela tiden)! 

 

Idag googlade jag "free things to do in Shanghai". Bland en hel rad av parker och museum hittade jag 50 MOGANSHAN RD ART CENTRE! Det låg en bit off så jag tog en taxi dit och åkte genom en del av Shangahi som jag inte sett tidigare. Graffiti brukar ju vara tecken på slum men detta kändes annorlunda, och det visade sig vara ett litet urbant trendigt estet mecka. I en radda lagerlokaler med stora fönster håller Shanghais moderna konstelit till och jag kände mig sjukt kulturell när jag gick runt där! 

 

 

 

 


På första parkett

Igår var det nyårsafton här, Gott nytt kinesiskt år! Detta år är det tigerns år och överallt säljs det tigrar i alla dess former. Kineserna är väldigt vidskepliga och tror att det bringar tur att konsumera mjukisdjurs tigrar och små röd-gula lyckoamuletter i kampen mot tigern. Lurigt! Dom kan sina fyrverkerier iaf, skjutandet började i torsdags och pågår i ungefär 5 dagar. Det är väldigt fint att sitta och titta från vårt fönster men när jag vaknar på natten för 3:e gången och tror att jag är i Irak är det mindre underhållande.

Dagens bästa händelse är att Nina berättade att hon har sökt en sommarkurs här och ev. kommer i juli. 

Lars, du och jag i Shanghai blir oslagbart. Jag håller tummarna!


Vilsen konsument

Fernanda och jag har nu efter två veckor fortfarande inte lyckats köpa rätt mjöl. Antingen smakar det grädde för att vi inte lyckas lista ut tecknet för  % fett eller så kostar det 20 RMB för att den är importerad. Det är en djungel! Idag bestämde vi oss för att utföra ett mindre konsument test och nr. 2 var klockren (nr. 3 visade sig vara yoghurt). 


Mitt nya favorit ställe

Justine känner mig redan väldigt bra, hon visade mig till Taikang Rd som jag nog aldrig hade hittat till utan hennes hjälp.  Till mammas stora sorg är jag värdelös på att läsa guide böcker. 20 minuters promme bort ifrån turist gatorna kommer helt plötsligt en liten trång gränd full med cyklar.  Där inne är det fullt av små coola gallerier, hantverks affärer, eco shops, grym second hand och mysiga caféer och barer.

 Här ska det hängas i vår! 

Söta Justine

 


Livi´n lavida loca

Jag är nu på plats så att säga! På 36:e våningen i Marriott Renaissance Yangtze Shanghai, med en riktigt nice utsikt. Jag bor med en Brasilianska som heter Fernanda, hon har bott i Shanghai för några år sedan så hon har visat mig runt i veckan. Väldigt mysigt! Denna helg har jag och mina arbetskamrater varit på team building helg i en stad som heter Suzhou som ligger 1 h utanför Shanghai. Vi bodde på ett nyöppnat Marriott hotell och gjorde olika utflykter på dagarna.

 

Justine och jag

Utsikt från hallen genom badrummet

 Första dagen var vi på ett spa som hette Tian Yi Hot spring och badade i naturliga varma källor (tyvärr så var det strängt kameraförbud). Efter att man hade badat fick man en liten kinesisk pyjamas och så gick vi upp och lounge:ade i rå sköna fåtöljer och fick fotmassage.  

 

Efter spa besöket åt vi middag på en restuarng som lagade Suzhous traditionella rätter.

På söndagen var vi på sightseeing i Suzhou. Först såg vi Han Shan Temple; ett tusenårigt munk tempel. Efter templet körde chauffören oss till The Lingering garden som var väldigt vackert.  En mycket bra uppladdning på mitt internship! 


Det var såhär det hela började...

Anna-Klara says: (13.20.33) de är lite knasiga där borta
Andrea says: (13.21.04) ehh skoja inte, det är tydligen okej att gå på ofentligga toaletter med öppen dörr
Anna-Klara says: (13.21.15) hahaha
Anna-Klara says: (13.21.24) jag kan aldrig åka till Kina
Andrea says: (12.22.15) nej jag fick mig en chock när jag skulle gå på personaltoalett imorse
Andrea says: (13.22.57)  där satt det två medelålders damer med öppen dörr och tryckte ut en go
Anna-Klara says: (13.23.06) eh fyy faan 
Andrea says: (13.23.13) jävla äckliga as!!!!!
Andrea says: (13.26.08) sen en annan jävligt konstig random sak är att det finns chopsticks i två olika lådor
Andrea says: (13.26.39) en för sådana som har ett medical certificate och en för sådana som inte har det
Anna-Klara says: (13.26.59) haha va?
Andrea says: (13.27.23) sen slänger alla som i samma diskback
Anna-Klara says: (13.27.46) hm det får du forska om
Andrea says: (13.28.25) jag kommer ju ha svininfluensan när jag vaknar imorgon
Andrea says: (13.28.28) GOTT
Andrea says: (13.29.08) nu känner jag typ att jag vill blogga för att kineserna är äckliga as
Anna-Klara says: (13.29.41) är du inte vaccinerad?
Andrea says: (13.29.32) jo det är jag ju iofs
Anna-Klara says: (13.29.32) do it
Andrea says: (13.34.41) sen så fick jag en vass kommentar av damen som skule ge mig min uniform 
Andrea says: (13.34.51) "you do not really have the average chinese body"
Anna-Klara says: (13.34.51) haha nej tacka faan för det
Andrea says: (13.35.08) ...när inte storl: 9:årig pojke passade

RSS 2.0