Larssa kommer!

 

 

Woohooo, En av världens kanske bästa människor och min fina vän/partner in crime Nina kommer hit till Shanghai i juli!

Jag är så glad (!) att hon kommer och sitter just nu och spånar på våra resplaner och tänker på alla grymma ställen här som vi ska hänga på i Shanghai. Hangzhou, Tongli, Beijing, Hong-kong...och kanske Tokyo?!

I can´t wait…


Alkohol kultur

 

Klockan är 07:00. Solen lyser och många av Shanghais invånare är på väg till jobbet, vi sitter i en taxi på väg hem. En diskussion om insikter kommer upp. Jag ska jobba i eftermiddag och beklagar mig över hur trött jag kommer vara. De flesta av mina arbetskamrater dricker inte alkohol och gillar inte heller att gå ut, så dom har heller ingen förståelse för om jag är lite trött och behöver ta en extra paus och dricka en extra kaffe. I Sverige däremot (generellt sett), när man kommer bakfull till jobbet efter att ha dansat på alla stadens dansgolv, shottat och sprutat champagne ”hyllas” man nästan av sina arbetskamrater. De är alla sjukt förstående är fullt beredda att ”täcka upp”.

 

Detta säger ju en hel del om vilken sjuk alkohol kultur Sverige egentligen har! 


Tuppis

Man ser en hel del oklara saker här. 
Tex. när jag tittade ut genom fönstret imorse såg jag denna man ta sig en tuppis på Sheratons tak. 

Culture Diversity

(Kulturell mångfald) Låt oss prata lite om detta begrepp.

 

 Min skola är lite utav ett ”levande experiment” på ämnet, i en byggnad bor, äter och studerar 30 olika nationaliteter. Vi socialiserar, lär oss av varandra, försöker förstå, talar skit om varandra, samsas och inser att vi inte har något annat val än att försöka göra det bästa av situationen eftersom detta är vår vardag. Weather we like it or not!

 

 Vi läser om ämnet i skolbänken, skriver rapporter och diskuterar ”How to deal”?  För att dra nytta måste vi jobba tillsammans för ett gemensamt mål, kompromissa och se varandras styrkor/fördelar för då vi kommer ur det hela som "vinnare". Annars skiter det sig!

 

 Jag håller just nu på att applicera det jag lärt mig i arbetslivet, det är inte så lätt som man kan tro. Jag har ibland svårt att förstå varför mina kollegor agerar som dom gör och jag klickar inte lika bra med mina asiatiska gäster som de amerikanske och europeiska. Jag biter mig själv i tungan 100 gånger om dagen. Mitt mantra är: jag har själv valt att åka hit och ska lära mig från detta, jag har själv valt att åka hit och ska lära mig av detta…

 

 Jag undrar om mina arbetskamrater också biter sig i tungan? Jag undrar om mina asiatiska gäster tycker att jag beter mig konstigt eller kanske oprofessionellt? På cocktailen med Swedish chamber träffade jag Jacob, han gör interjuver för ett företag på ämnet och han ville intervjua mig. Det ska bli spännande at se vad jag svarar på hans frågor. Hm…globalisering är lurigt. 


Min park

Det har varit dåligt väder i flera dagar i Shanghai nu, men idag lyser äntligen solen igen! OCH det är blå himmel, något man inte ser så ofta här för alla avgaser! Efter jobbet gick jag till Honqiao Central park som ligger alldeles framför hotellet (som är byggnaden i mitten på bilden). Det var en väldigt fin eftermiddag och parken var full med massa små söta kinesiska barn som lekte! 

Hej Vår!

Ikväll så har jag blivit bjuden på Swedish Chambers Spring launch party för ”young professionals”, det ska bli riktigt trevligt! 

 

 


Indoor climbing

Klättring, något jag inte tidigare har testat. Det var ganska roligt och jag kände mig sjukt sportig. Först tittade vi på några riktigt skillade och som fick mig att tänka på när jag var liten och pappa hade tappat stor skotet och hissade upp mig i masten. Jag är lite höjdrädd (det visste nog inte pappa då) så jag höll mig på dom låga väggarna, och min franska manikyr gjorde att jag inte riktigt ville utmana ödet.  När jag hade kommit en liten bit upp iaf och tittade på utsikten från Shanghai indoor arena såg jag IKEA skymta mellan husen, det var det bästa! Senare gick vi totalt loss i food shoppen och Justine sa att jag blev som ett barn på julafton. 

 

IKEA my love

 


Yoga och Tai Chi

Nu har jag varit på både yoga och tai chi klassen som hotellet har. Yoga har jag gjort tidigare och vet att jag gillar men var kanske lite skeptisk mot Tai chi’n, men jag tänkte att om jag inte tar detta tillfället till fånga kommer jag nog aldrig att göra det (och gratis!). Dessutom är det en så stor del av Kinas vardags kultur att det inte är helt ok att komma hem efter 6 mån och inte ha testat!

Tai chi vid soluppgången nere vid the Bund.

 

Yogan i måndags kändes väldigt bra! Läraren är en liten söt medelålders dam med en kropp som en 10-åring som bokstavligen kan slå knut på sig själv. Hon pratade ingen Engelska alls men var väldigt duktig på att kommunicera i kroppsspråk och hon började med att ge mig en massage. Under klassen kom hon och drog i mina armar och ben och tryckte ner mina höfter för att få mig i rätt position, och det kändes ungefär som att något skulle gå av. Sjuk smärta, men det kändes väldigt bra efteråt!

Igår kväll var det Tai chi. När man ser det så ser det så lätt ut, som en långsam flytande mjuk dans! Men jag förstår nu efter att ha testat att det inte är så lätt som det ser ut, ALL CRED till dom som kan det!

Innan klassen startade pratade jag med en man som berättade att han hade tränat i 3 månader, han beskrev att var enda liten finger rörelse är kontrollerad. Läraren var inte lika ”mjuk” som yoga läraren. Han var mycket sträng (han pratade som tur var ganska bra engelska) och krävande men jag lyckades lära mig både ”carrying the ball” och ”snake hand” (i princip slet han sitt hår). Efteråt sa han iaf att jag var väldigt duktig ”for a virgin” och jag kommer definitivt att fortsätta! 



Härlig helg

Att vara ledig över helgen är lyxigt!

 Jag har precis kurerat mig från en veckas förkylning så jag tog det lugnt. På lördagen strosade jag runt People Square och hittade ett par nya skor och gjorde en manikyr, det är för övrigt är en av mina nya laster eftersom det är tok billigt här. På söndagen träffade jag mina kära kollegor på en Dim sum brunch på JW Marriott här i Shanghai, mycket mysigt. Saknar dock Breakfast club på Nöller i Haga!

Nästa vecka ska jag börja träna Yoga och Tai chi. Såå härligt, och jag tror att det kommer att ge mig mer tålamod  till detta galna land. Det är på kinesiska men det kan ju inte vara mycket svårare än pilates passen på franska i Schweiz?

 

På JW 


Min brunch dejt!

RSS 2.0